Niektórym mogłoby się zdawać, że gruszki są zdecydowanie zbyt słodkie, by łączyć je z wytrawnymi daniami. Tymczasem nic bardziej mylnego, ponieważ owoce te, dodane do potraw w odpowiednich proporcjach, doskonale podkreślają smak mięs oraz warzyw. Przepyszne filety z kurczaka z gruszkami to nasza propozycja, idealna na obiad z dodatkiem ryżu lub pieczonych ziemniaczków. Delikatne mięso, smażone wraz z oblanymi miodem gruszkami, nabiera w ich towarzystwie wyjątkowego aromatu. Potrawę serwuje się na obsmażonych plastrach oscypka, który nadaje całości kuszącej, wędzonej nuty. Gruszki wraz z jabłkiem i suszonymi śliwkami są świetnym nadzieniem do gęsi – typowo staropolskiej potrawy, która do dziś dnia ma wielu amatorów. Złocista chrupiąca skórka, delikatne, soczyste mięso i słodko-kwaśny farsz, aromatyzowany cynamonem i tymiankiem… To pomysł na uroczyste danie rodzinne, które mile zaskoczy wszystkich gości.
A może masz ochotę zaserwować gruszkę w formie kremu? Tutaj świetnie się sprawdzi pyszna zupa z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu. Aksamitny i wykwintny krem z ziemniaków oraz kalafiora najlepiej smakuje ze zrumienioną na maśle ćwiartką owocu i odrobiną chrupiącego jarmużu.
Wielbiciele warzyw i owoców na pewno polubią potrawy z dodatkiem gruszek, takie jak lekka sałatka z roszponką i gruszką, pyszna sałatka lato w pełni lub wyjątkowa sałatka z brokułem. Każda z nich może być smacznym dodatkiem do grillowanych lub pieczonych mięs. Z kolei idealnym pomysłem na sycący lecz lekki lunch jest sałatka owocowa z ryżem, w której smak gruszek, bananów i pomarańczy podkreślają siekane orzechy włoskie i pachnąca latem natka pietruszki.
Z dojrzałych gruszek można przygotować wyjątkowe desery. Ugotowane do miękkości owoce wystarczy polać sosem waniliowym lub czekoladowym i w kilka chwil mamy gotową wyśmienitą przekąskę. Z kolei ze smażonych cząstek warto zrobić prawdziwy przysmak owocowy, składający się z warstw biszkoptu, owoców i masy śmietanowo jogurtowej z orzeźwiającą nutą cytryny. Taki deser z gruszkami zachwyci każdego konesera wszelakich słodkości. Duże kawałki gruszek dodaje się często do różnych ciast jak biszkopt, murzynek, drożdżowiec czy elegancki tort – przysmak idealny na specjalne uroczystości.