Pierogi z kapustą i grzybami oraz kapusta wigilijna z grochem najczęściej znajdują się na liście dwunastu obowiązkowych, tradycyjnych, wigilijnych potraw, a wielu z nas wręcz nie wyobraża sobie Gwiazdki bez tych dwóch świątecznych dań. Poznaj przepisy na tradycyjne dania z kapustą oraz innymi dodatkami do pierogów.
Przeważnie przygotowujemy na święta pierogi z kapustą i grzybami, jednak istnieje wiele przepisów na pierogi, które można zaserwować gościom. Zamiast grzybów można dodać mięso mielone z aromatycznymi przyprawami. A może pierogi z kaszą? To dobra alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak to mniej popularny przysmak, jednak godny wypróbowania. Można również zdecydować się na wersję minimalistyczną i podać pierogi z pieczarkami podsmażanymi z cebulką. Pierogi dają szerokie pole do kulinarnych popisów. Warto spróbować pierogów z soczewicą, grochem, ciecierzycą, kaszą gryczaną czy ruskich z ziemniakami, twarogiem i cebulką.
Niezależnie od przygotowanego farszu tajemnicą pysznego smaku pierogów jest ciasto. Powinno posiadać elastyczną konsystencję i podczas wyrabiania nie przyklejać się do rąk. Należy pilnować, aby w trakcie zawijania pierogów pozostawiona część ciasta nie wyschła – warto przykryć ją ściereczką.