Harrisa to jeden z klasyków arabskiej kuchni, która swoich fanów zachwyca ostrym smakiem. Sprawdź, z jakimi daniami warto ją serwować.
Pasta jest prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego wiele osób potrafi ją bez problemu samodzielnie przyrządzić. Pomimo tego, nie każdy wie, do czego wykorzystać harissę w taki sposób, aby jak najpełniej wydobyła smak towarzyszących jej potraw. Ze względu na swoją konsystencję sprawdzi się idealnie do smarowania kanapek lub jako dodatek do innych past, dodając im pikantnego smaku.
Wśród słynnych dań z harrisą należy wymienić wszelkiego rodzaju kasze i makarony, wykorzystywane zarówno w daniach głównych, jak i sałatkach. Harrisa może być serwowana z powodzeniem z tego typu daniami jako sos lub pikantny dodatek do niego. W tym celu należy sprawić, aby pasta uzyskała bardziej płynną konsystencję. Można ją rozcieńczyć za pomocą oliwy, oleju, jogurtu lub śmietany, w zależności od własnych preferencji kulinarnych.
Nie ma wątpliwości co do tego, że ostre potrawy z harrisą zyskują głębię smaku i są doskonałą alternatywą dla popularnych sosów czy keczupu. W tej ostrej paście można zanurzyć nuggetsy, ulubione sery czy nachosy. To sprawia, że harrisa jest idealnym dodatkiem do wielu popularnych przekąsek! Doskonale wydobywa smak mięsa lub grillowanych warzyw. Jednak to nie koniec przepisów z użyciem harrisy! Jej potencjał jest znacznie większy i wynika z unikalnego połączenia: smaku, aromatu i konsystencji. To sprawia, że wiele osób chętnie traktuje harrisę jako dodatek do zup. W takim przypadku może być to zdrowszy i bardziej esencjonalny zamiennik koncentratu lub pomidorów z puszki.