Mięso indycze należy do jednych z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych wśród drobiu. Nie wywołuje alergii, przez co może być podawane nawet bardzo małym dzieciom. Ich zalety pierwsi docenili Aztecy, którzy jeszcze w czasach prekolumbijskich udomowili indyki żyjące w pobliskich lasach. Do Europy ptaki trafiły pod koniec XV w., a w Polsce zaczęto je hodować ponad 200 lat później. Ojczyzną indyków jest Ameryka Północna, gdzie do dziś żyją w stanie dzikim i należą do ptactwa łownego. Pieczone w całości indyki są w Stanach Zjednoczonych tradycyjną potrawą serwowaną na Święto Dziękczynienia.
Indyka można przyrządzać na wiele sposobów – gotować, piec, smażyć czy dusić. Delikatnie piersi, po rozbiciu na kotlety, wprost idealnie nadają się do przygotowania rolad z różnorodnym nadzieniem. Można je także faszerować, np. boczkiem i serem lub szpinakiem, dzięki czemu będą jeszcze bardziej soczyste. Mięso świetnie nadaje się również jako składnik zup, szaszłyków oraz aromatycznych sałatek – wytrawnych i słodkich.
Pieczony indyk to wspaniały pomysł na niedzielny obiad lub uroczystości rodzinne. Na szczególne okazje warto przyrządzić wyśmienity udziec indyka pieczony w ziołach. Kompozycja pachnących ziół prowansalskich, czosnku, ziela angielskiego i wawrzynu tworzy wyjątkowo aromatyczną marynatę, dzięki której mięso po wyjęciu z piekarnika kusi niesamowitym smakiem i złocistą, chrupiącą skórką. Nieco słodszą wersją, idealną na obiad, jest pieczony indyk z sosem pieczeniowym i warzywami. Połówki główek czosnku, grube plastry marchewki, ćwiartki cebuli, gałązki rozmarynu zapieczone na złoto z całymi podudziami… Obok tak aromatycznej i smacznej potrawy nie można przejść obojętnie.
Prawdziwą ucztą dla kulinarnych koneserów jest pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz wędzonego boczku. Szynka, którą jest owinięte całe mięso wraz z farszem, nadaje intensywnie słonego smaku, podczas gdy orzechy laskowe tworzą przyjemnie słodkie nadzienie. Równie smaczną i soczystą potrawę można przygotować z grzybowym farszem. Filet z indyka z pieczarkami z dodatkiem ogórków konserwowych i licznych ziół, polany ostrym sosem chrzanowym to potrawa, którą pokochają wszyscy domownicy, zarówno dorośli, jak i najmłodsi.