Jarmuż jest dwuletnią rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Już od czasów starożytnych uprawiano ją dla ozdoby i jako bardzo pożywne warzywo. Jeszcze w czasach średniowiecznych jarmuż należał do najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie. I nawet obecnie wciąż jest on składnikiem wielu tradycyjnych potraw niemieckich, holenderskich czy portugalskich. Pięknie pomarszczone liście jarmużu można zbierać już od połowy jesieni, jednak najsmaczniejsze i najbardziej delikatne są po przemarznięciu, dlatego też ze zbiorem lepiej poczekać do pierwszych przymrozków.
Jarmuż ma wielu zwolenników, którzy najchętniej przygotowują go jak schabowego – panierowanego w bułce tartej, a następnie obsmażonego na oleju. Pokrojone liście są składnikiem wyjątkowych farszy mięsnych. Warto przygotować filet z kurczaka nadziewany dynią, dzikim ryżem i jarmużem, który smakuje obłędnie w towarzystwie sałatki z kiszonej kapusty. Znakomitą i sycącą potrawą, wprost idealną na jesienne wieczory, jest tarta drożdżowa z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym. Miękkie ciasto, pokryte warstwą doskonale przyprawionego mięsa oraz maślanymi kurkami w masie jajecznej z duszonym jarmużem. Absolutne niebo w gębie!
Jarmuż jest także jednym z najważniejszych jarzyn w diecie wegetariańskiej. Puszyste kotleciki ziemniaczane z jarmużem to nasza propozycja na niezwykle aromatyczne i smaczne danie bezmięsne. Pyszne wnętrze, pokryte warstwą złocistej i chrupiącej panierki, sprawi, że to danie pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci.
Surowe liście jarmużu po pokrojeniu na mniejsze części są bardzo dobrym składnikiem różnorodnych potraw niewymagających obróbki termicznej. Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem jest tego żywym dowodem, gdyż znakomicie łączy w sobie smak ryby i świeżych warzyw, podkreślonych fantastycznym majonezowym dressingiem z kaparów oraz anchois. Z liści pokrojonych w wąskie paseczki może powstać doskonała sałatka z jarmużu z pomidorem, cebulą i kiełkami brokułu. Warto podawać ją jako przystawkę lub wkroić odrobinę pieczonego mięsa czy boczku, a wtedy stanie się przepysznym pełnowartościowym daniem idealnym na lunch lub kolację.