Jeżyny są mniej popularne niż maliny, jednak nie ustępują im smakiem. W gorący dzień można przygotować z jeżyn pyszny mleczny koktajl lub dodać je do jogurtu naturalnego. Soczyste owoce świetnie smakują na surowo, jednak będą również inspirującym dodatkiem do ciast i babeczek. Można je również z powodzeniem dodawać do sałatek z pomarańczą, melonem czy mango. Warto wykorzystać sezon na jeżyny, by zrobić soki i dżemy do domowej spiżarni, a także wypróbować ciekawe przepisy z jeżynami: torty, muffiny, tarteletki i biszkoptowe serca, drożdżówki, jeżynowce i, oczywiście, pierogi z jeżynami!
Kto ma ochotę, może ugotować zupę, kisiel lub budyń z jeżyn, kompot albo jeżynową kaszkę manną, przyrządzić jeden z fantazyjnych deserów lub podać jeżyny w słodkim, jajecznym sosie. Jednak to nie wszystko! Jeżyny nie dość, że doskonale smakują, to jeszcze mogą pełnić funkcję dekoracyjną. Mogą być np. zwieńczeniem eleganckiego tortu urodzinowego, ciasta czekoladowego lub bezowego tortu ombre – z pewnością zrobią wrażenie na gościach!
Jeżyny świetnie komponują się z galaretkami i budyniem np. waniliowym. Intensywny kolor jeżyn doskonale kontrastuje z jasnym kremem – w końcu jemy również oczami. A może imprezowe finger food? Wystarczy tylko zanurzyć owoce w przezroczystej galaretce i schłodzić w małych foremkach. Efekt murowany! Pomysłów na pyszne dania z jeżynami na pewno nie zabraknie.