Jogurt naturalny to produkt spożywczy, który przydaje się przy wielu okazjach. Można go jeść samodzielnie lub z dodatkiem owoców, orzechów i innych pysznych dodatków. Jest gotowy do spożycia od razu po wyjęciu z lodówki i otwarciu wieczka. Ale to także bardzo wdzięczny składnik ogromnej ilości potraw. Ponieważ ma delikatny, dość neutralny smak, można wykorzystać go do dań przygotowywanych na słodko, słono czy ostro. Dlatego znajdziecie wiele przepisów z jogurtem odpowiednich na każdą porę dnia i każdy posiłek – śniadanie, obiad, kolację, deser, podwieczorek – co tylko chcecie!
Płynna konsystencja jogurtu często wykorzystywana jest przy przygotowywaniu sosów i dipów. Zwłaszcza w sosach sałatkowych jest on częstym składnikiem. Ponieważ jest lekki, bywa mieszany z majonezem, by trochę go rozcieńczyć, ale z powodzeniem przygotowuje się też sosy sałatkowe na bazie samego jogurtu. Jego powodzenie jako bazy dla sosów sałatkowych opiera się głównie na tym, że stwarza on bardzo dużo możliwości – można nadać mu wiele smaków. Jeśli przygotowujesz sałatkę z rybą, wystarczy dodać do jogurtu trochę soli, pieprzu i dużo koperku, by otrzymać idealny dla niej dressing. Wolisz sos czosnkowy? Nie ma sprawy – jogurt nadaje się do tego doskonale, musisz tylko wybrać, czy wolisz sos ze świeżym sprasowanym czosnkiem, czy wybierzesz wariant z czosnkiem granulowanym (różnią się one w smaku). Podobnie z dipami, czyli zimnymi sosami podawanymi do różnego rodzaju przekąsek (jak chipsy, frytki, nachos, ale i warzyw świeżych i przygotowanych na różne sposoby).
Sosy z jogurtem można też przygotowywać na ciepło – do mięs czy makaronów. Ale na tym nie koniec. Jogurt może być używany jako składni ciast. I to zarówno słodkich ciast (jak pączki czy pierniki), jak i ciast wytrawnych, podawanych na słono – jak gruziński chleb chaczapuri. Nadaje się też do przygotowywania nadzienia do tarty – i znów nie ma znaczenia, czy będzie ona słodka, czy słona, wszystko zależy od zastosowanych przypraw i dodatków.