Kabaczek (czyli cukinia) to odmiana dyni o podłużnych owocach i cienkiej skórce. Najsmaczniejsze są kabaczki młode, ale i te jesienne mają delikatny, w zasadzie neutralny smak, więc doskonale nadają się do wszelkich kompozycji warzywnych i mięsno-warzywnych z patelni, z garnka lub z piekarnika. Kabaczki można obsmażać w plastrach (w panierce lub bez), dusić w daniach jednogarnkowych, albo zapiec z dowolnym farszem. Wśród przepisów na dania z kabaczkiem znajdziecie sporo ciekawych pomysłów na domowe leczo, kabaczkowe przekąski, kremowe zupy i fantazyjne surówki, kabaczki faszerowane, marynowane i smażone, a także placki z kabaczka i kabaczkowy bigos.
13 kcal/100 g
Kabaczek jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Niczym nie różni się też od cukinii – to nazwy stosowane wymiennie dla formy botanicznej dyni zwyczajnej. Kabaczki zawierają głównie kwas foliowy, będący jedną z witamin z grupy B, a także - w mniejszych ilościach - pozostałe witaminy z tej grupy (poza witaminą B 12). Warto wiedzieć, że witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego działania metabolizmu. W kabaczku znajdziemy też beta-karoten, czyli prowitaminę A, a także składniki mineralne, m.in. potas. To warzywo ma działanie zasadotwórcze.