Kakao uszczęśliwia! Tak przynajmniej twierdzą najwięksi znawcy tematu, czyli dietetycy oraz dzieci :) Jednym z największych skarbów mielonych ziaren kakaowca jest ich cudowny smak i aromat :) Dlatego na pewno z przyjemnością wypróbujecie domowe przepisy na potrawy z kakao: babki, ciasta, ciasteczka, pierniki, rolady, drożdżowce i gofry, a także kakaowe desery – słodkie kremy, owoce w czekoladowych polewach oraz smakowite, kakaowe napoje... Macie ochotę na porcję pysznego szczęścia?
Kakao zawiera flawonoidy, chroniące organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Jest źródłem magnezu, wapnia, żelaza, cynku – może zatem wspomagać koncentrację, aktywność i redukcję stresu. Zawiera również fenyloetyloaminę, która powoduje uczucie euforii – bo warto wiedzieć, że kakao może być też afrodyzjakiem.
Jedna kostka lub maksymalnie trzy kostki gorzkiej czekolady wysokiej jakości dziennie nie zaszkodzą – a wręcz przeciwnie. Im więcej kakao w recepturze czekolady tym lepiej, tym więcej cennych składników mineralnych.