Duże, wystawne przyjęcie wymaga odpowiedniej oprawy. To nie tylko towarzystwo, muzyka, miejsce i okoliczność sprawiają, że bankiet staje się wyjątkowy – ważną funkcję pełni tutaj także jedzenie. Przyrządź swoim gościom znakomite przystawki i przekąski, na przykład kanapki bankietowe, które można jeść „na jeden kęs” – grzanki z sosem czosnkowym, kolorowe kanapki „wieżyczki” lub bankietowe kanapki z serem i łososiem to tylko wybrane propozycje. Możesz także zdecydować się na bardziej wyrafinowane kompozycje, takie jak kanapki z piersi kurczaka z warzywami związane sznurkiem. Uświetnij swój bankiet kanapkami bankietowymi i zabłyśnij w towarzystwie!
Nieodłącznym elementem każdego przyjęcia są przekąski typu finger food, czyli na jeden kęs. Liczy się nie tylko pyszny smak, lecz także walory wizualne przystawek. Możemy zapomnieć o tradycyjnych kanapkach z szynką i serem. Warto nieco poeksperymentować z dodatkami, sosami i przyprawami. Kanapki mogą być przygotowane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tosty lub grzanki warto podać z pieczarkami, plasterkami mięsa, serem i sosem. Efektownym pomysłem na kanapki bankietowe będzie równeiż bajgiel z marynowanym śledziem, ogórkiem kiszonym, aromatycznym koperkiem i majonezem. Należy pamiętać, by tego typu przekąski były łatwe do zjedzenia – nie powinny zawierać zbyt dużo sosu, aby nie wypłynął z kanapki. Małe kanapeczki można wzbogacić o dowolne dodatki, nie zapominając o przygotowaniu zarówno wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej czy wegańskiej – wszystko po to, aby trafić w gust i preferencje wszystkich gości na przyjęciu.