Kapary są doskonałym dodatkiem do mięs i wielu innych dań. Zainspiruj się naszymi kulinarnymi pomysłami! Oto przepisy na pyszne potrawy z kaparami.
Kapary to niedojrzałe pąki krzewu, kaparu ciernistego, które oryginalnie pochodzą z Azji, ale obecnie kojarzone są raczej z kuchnią śródziemnomorską. Powszechnie używają ich Włosi i Francuzi. Używane są przede wszystkim kiszone lub zakonserwowane. Pikantne, musztardowo-pieprzne i delikatnie cierpkie w smaku kapary są nie tylko doskonałym dodatkiem do sałatek, ale także do jajek, ryb i pieczonych mięs. Świetnie smakują w połączeniu z pomidorami, sałatą, łososiem, śledziami, a także pleśniowym serem. Dzięki kaparom dania ze zwykłych składników nabiorą niecodziennego smaku i elegancji. Wypróbujcie nasze fantazyjne przepisy na potrawy z kaparami.
Przygotuj pyszne sałatki, dodając kapary do swoich ulubionych świeżych warzyw. Doskonale komponują się one z pomidorami, sałatą, jarmużem, a nawet fasolką szparagową, czy młodymi ziemniakami. Ponieważ kapary dobrze pasują do ryb, możesz dodać je do sałatki z łososiem lub śledziami. Może wypróbujesz jeden z naszych przepisów, na przykład na sałatkę z bobu?
Jajka i kapary tworzą zgrany duet. Przygotuj z nich wykwintną pastę jajeczną, którą podasz na świeżym pieczywie, albo ugotuj jajka na twardo i dodaj do nich sos z kaparami. Sprawdź koniecznie nasze przepisy i zobacz jakie dania możesz wyczarować z jajek i kaparów.
Kapary będą smacznym dodatkiem do pizzy, wyśmienitej tarty z kurczakiem i pieczarkami, polędwiczek lub filetów z kurczaka w boczku. Możesz dodać je do pożywnej zupy rybnej, albo pysznego spaghetti z owocami morza. Zainspiruj się naszymi pomysłami i rozsmakuj się w kaparach!