Kapusta pekińska można być składnikiem wielu pysznych dań - na ciepło i na zimno. Pierwotnie uprawiana na terenie Chin i Japonii, obecnie rozpowszechniła się także w wielu innych krajach świata o umiarkowanym klimacie. W Polsce kapustę pekińską wysiewa się w lipcu, a zbiera w październiku. Nadaje się ona do długiego, wielomiesięcznego przechowywania, czym różni się od świeżej sałaty, która ma znacznie krótszy termin przydatności do spożycia i szybciej się psuje. Ma szerokie, lekko falujące i pomarszczone liście, które sprawiają, że trudno pomylić kapustę pekińską z innym warzywem.
Kapusta pekińska na obiad może być podawana przede wszystkim jako dodatek do głównych dań. Może to być to kapusta pekińska z serem feta albo kapusta pekińska na słodko. W wielu recepturach z powodzeniem zastąpi sałatę lodową albo rukolę!
Dania z kapusty pekińskiej na ciepło, które brać pod uwagę to na przykład kapusta pekińska na ciepło po chińsku lub gołąbki z kapusty pekińskiej.
Z kapustą pekińską jada się wiele prostych dań typu fast food. Będzie pasowała do gyrosa, kebaba, a nawet do hot-dogów. Panuje też zgoda co do tego, że jest cenionym składnikiem w kuchni stir-fry.
Wybór potrawy z kapusty pekińskiej na koniec dnia brzmi bardzo dobrze. To w końcu dobry moment, żeby zjeść przed snem coś lekkostrawnego. Na kolację świetnie sprawdzi się na przykład sałatka z kapusty pekińskiej z tuńczykiem albo chińska sałatka z wędzonym kurczakiem.
Można rozejrzeć się także za daniami, które mają skutecznie rozgrzewać w zimniejsze dni. W takiej roli sprawdza się bigos, ale też inne podobne potrawy jak duszona kapusta z boczkiem i cebulą. Z kapustą pekińską przepis wychodzi naprawdę doskonale.
Z pekińskiej kapusty można także przygotować farsz do sajgonek - typowej potrawy kuchni azjatyckiej serwowanej jako przystawka.
Kapusta pekińska na gorąco i na zimno sprawdza się wyśmienicie. Dlatego warto mieć ją zawsze w domu, bo umożliwia przygotowanie wielu różnych potraw. Niektórym daniom zapewni także efektowny wygląd. Mowa w szczególności o umieszczonych w słoikach kolorowych, warstwowych sałatkach. Przepisy z kapustą pekińską powinny się znaleźć w notatniku każdego kucharza - amatora, zarówno jako pomysł na szybki obiad, drugie śniadanie, a także - kolację! Możesz je szybko przyrządzić nie tylko wtedy, gdy nie masz pod ręką innych odmian kapusty. Jest wiele propozycji receptur z tym warzywem, że warto rozważyć regularne włączanie go codziennego jadłospisu!