Kardamon jest byliną należącą do rodziny imbirowatych. Pochodzi głównie z Półwyspu Indyjskiego, a w obecnych czasach jest uprawiany także w Indiach i na Cejlonie. Jadalną częścią rośliny są nasiona ukryte w trójkomorowych torebkach. To właśnie one potocznie są zwane kardamonem i wyróżniają się ostrym, korzennym aromatem, który doceniany był już w czasach starożytnych. Ówcześnie żyjący Egipcjanie żuli nasiona, które odświeżały oddech, używali ich także jako składnik perfum. Mniej więcej w okolicach 1000 r. n.e. Wikingowie natrafili na kardamon w Konstantynopolu. Intensywnie pachnąca przyprawa tak im się spodobała, że sprowadzili ją do Skandynawii, gdzie jest bardzo popularny aż do teraz.
Kardamon jest uznawany za jedną z najdroższych przypraw świata, tuż po szafranie. Jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej, gdzie wchodzi w skład popularnej mieszanki garam masala. Stanowi świetny dodatek zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych. Ponadto jest doskonały do herbaty, kawy, ciast, sałatek oraz różnorodnych potraw mięsnych.
Jeśli lubisz wyrazisty smak kardamonu, sprawdź nasz przepis na kuleczki z mięsa mielonego z sosem, który pokochają wszyscy domownicy, a zwłaszcza dzieci. Mięciutkie w środku i chrupiące zewnątrz pulpeciki z dodatkiem zeszklonej cebulki i przypraw zatopione są w delikatnym sosie pomidorowym i oprószone siekaną pietruszką. Aromatyczne kuleczki z dodatkiem frytek domowej roboty sprawią, że po danie sięgnie nawet największy niejadek. Amatorzy intensywnych smaków bezmięsnych na pewno polubią przepis na wegetariańskie curry z filecikami roślinnymi, szpinakiem, ciecierzycą i pomidorkami. Potrawa zniewala wachlarzem świetnie komponujących się ze sobą przypraw, nadających jej niepowtarzalny, egzotyczny smak.
Choć kardamon należy do pikantnych i korzennych przypraw, w niewielkiej ilości doskonale pasuje także do wypieków i dań słodkich. Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką to owocowa zupa wyśmienicie orzeźwiająca w upalne dni. Z kolei na leniwe niedzielne popołudnie, do naszej ulubionej kawy najlepiej będzie pasował cytrynowy sernik z truskawkami. Puszysta masa serowo-waniliowa, chrupiący spód z ciastek zbożowych i cudownie słodkie truskawki… czegóż chcieć więcej?