Karkówka z grilla to coraz powszechniejszy punkt kulinarnego programu ogrodowych biesiad. Sama smakuje wybornie, a gdyby tego było mało, idealnie komponuje się z innymi daniami – frytkami, pieczonymi ziemniakami, wieloma sałatkami, a nawet świeżym pieczywem. Do tego można ją serwować z keczupem czy musztardą, ale wybornie smakuje też z przygotowanymi na tę okazję dipami, czyli zimnymi sosami często na bazie jogurtu (ale nie tylko). Zobacz nasze propozycje na i wrzuć karkówkę na ruszt przy najbliższej okazji!
Wydaje się, że przygotowanie karkówki z grilla jest banalnie proste. Jeśli mamy mięso w kawałku, należy pokroić je w grube plastry i… położyć na ruszcie. Jeśli mięso jest już pokrojone, w zasadzie nic poza jego upieczeniem nie musimy robić. Prawda? Nie do końca. Jasne, w ten sposób uda nam się upiec karkówkę na grillu, ale nie będzie ona tak smaczna, jak mogłaby. Zabraknie bowiem istotnego etapu: marynowania. Dużo lepiej smakować będzie mięso, które wcześniej zamarynujemy. Idealnie, jeśli karkówka w marynacie (i lodówce!) spędzi noc poprzedzającą grillowanie, ale wyczuwalny efekt osiągniemy, nawet jeśli wstawimy ją do marynaty godzinę przed pieczeniem.
Z czego przygotować marynatę do karkówki z grilla? Przepisy właśnie pod tym względem różnią się najbardziej. Najprostszą marynatę przygotować możesz na bazie zwykłego oleju lub oliwy z oliwek, dodając do nich wybrane przyprawy, zioła albo gotowe kompozycje ziół i przypraw. Nie wymaga to zatem większego wysiłku, a znacznie poprawia smak mięsa. Oczywiście możesz tworzyć marynaty także z innymi bazami, nada się do tego zarówno sos barbecue, jak i majonez, jogurt czy musztarda. Możesz też je łączyć w różne konfiguracje.
Oczywiście istnieją też zupełnie inne przepisy na karkówkę z grilla, bo poza opisanym sposobem można też grillować ją na przykład w formie szaszłyków. Do wyboru masz wiele przepysznych rozwiązań – każde warte jest wypróbowania!