Kasza kukurydziana jest produktem spożywczym uzyskiwanym z kukurydzy. Ma postać grysiku, którego grubość może się różnić w zależności od producenta. Gotuje się ją przed spożyciem, zwiększa w tym procesie swoją objętość, wchłaniając wodę. Można ją gotować na gęsto lub półgęsto. Nie zawiera glutenu i można ją podawać także niemowlętom, u których rozpoczęto rozszerzanie diety. W smaku jest lekko gorzkawa, jednak w daniach z kaszą kukurydzianą ta gorycz nie jest zwykle wyczuwalna. Sprawdź nasze przepisy z kaszą kukurydzianą i zobacz, jak ten mało popularny w Polsce, ale bardzo użyteczny składnik można zamienić w pyszne potrawy.
Kasza kukurydziana to nie tylko podstawowy składnik tradycyjnego dania kuchni włoskiej – polenty, wieloskładnikowych zapiekanek i panierowanych ryb, ale także podstawa smacznych deserów na podwieczorek – przepysznej owsianki (nie tylko dla dzieci!) i pysznych kluseczek z serem na słodko. Doskonale nadaje się jako substancja zagęszczająca – na przykład zupy (zamiast kaszy manny) albo gulasze.
W kuchni zagranicznej – na przykład Ameryki Południowej i Środkowej – z kaszy kukurydzianej przyrządza się tortille, a w Rumunii – mamałygę, której odmianą jest włoska polenta. U nas znajdziesz też inspirację na pomidory nadziewane sałatką z kaszy kukurydzianej, kaszę zapiekaną z parmezanem oraz polentę z sosem grzybowo-pomidorowym.