Kasza quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej. Jest produkowana z rośliny, która należy do grupy tak zwanych pseudozbóż, czyli botanicznie nie jest zbożem, ale jest do nich zaliczana ze względu na podobne właściwości. Warto pamiętać o dokładnym wypłukaniu kaszy przed obróbką, aby pozbyć się z nasion charakterystycznej goryczki. Komosę gotuje się w dużej ilości wody w proporcji 2:1. Ziarna szybko chłoną płyn, a po przyrządzeniu lekko pęcznieją i stają się przezroczyste.
Komosa ryżowa jest bardzo wszechstronnym produktem, mogącym z powodzeniem zastąpić ryż, ziemniaki, makarony czy inne kasze w ulubionych daniach. Doskonale smakuje w połączeniu z gulaszem mięsnym lub warzywnym. Można również podawać kaszę quinoa zamiast ziemniaków w towarzystwie kotletów mielonych lub schabowych – aby komosa nabrała jeszcze więcej smaku, można ją polać aromatycznym sosem grzybowym. Pomysłów na kaszę quinoa jest mnóstwo! Sprawdzi się w zupie rybnej, greckiej sałatce, która przywodzi na myśl śródziemnomorskie klimaty, oraz sałatce na ciepło – z małymi pomidorkami, kurczakiem i świeżą rukolą. A może quinoa na słodko? Świetnie zastępuje owsiankę z owocami, jest składnikiem puddingów, a także znakomicie smakuje z owocami, orzechami czy wiórkami kokosowymi.