Kaszanka kaszance nierówna – wiedzą o tym dobrze smakosze tego specjału. Za to dobrą kaszankę można przyrządzić na dziesiątki pysznych sposobów. Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy na dania z kaszanką: na „słodko” i na ostro, z grilla, z piekarnika i z patelni, z boczkiem, z pomidorami, z jabłkiem, z kolorową papryką, z jajkiem oraz z pieczarkami. A kto lubi, może podać kaszankę w pierogach, w naleśnikach lub... w postaci mięsnego tortu. Zapraszamy na wyborne potrawy z kaszanki!
195 kcal/100 g
Kaszanka zawiera w sobie krew wieprzową (cenny surowiec uboczny tuszy wieprzowej), podroby, jelita, kaszę jęczmienną lub gryczaną i przyprawy. Zestaw tych składników dostarcza witamin z grupy B, żelazo i cynk - kaszanka może zapobiegać anemii ze względu na obecność łatwo przyswajalnego żelaza. Pamiętajmy jednak, że najczęściej zawiera także sporo tłuszczu.
Kaszanka ma swoje odpowiedniki w kuchniach zagranicznych, np. szkockie haggis, hiszpańską morcillę czy angielski black pudding.