Kawior, czyli solona ikra ryb (czarny – jesiotrowatych, czerwony – łososiowatych), sam w sobie jest tak cenny, że każde danie z jego dodatkiem nabiera szyku i elegancji. Klasycznie podaje się go na tostach z masłem lub drożdżowych blinach ze śmietaną, ale – jak możemy się przekonać, patrząc na zamieszczone poniżej potrawy z kawiorem – w polskiej kuchni dominuje połączenie kawioru i jaj na twardo, najczęściej w towarzystwie majonezu WINIARY :) Z kawiorem możemy podać także łososia, śledzia, omlet lub fantazyjną kanapkę – pomysłów i inspiracji na dania z kawiorem na pewno nie zabraknie!
264 kcal/100 g
100 g tej solonej ikry ryb zawiera Duże ilości witaminy D, B12, a także selenu i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.
Kawior czerwony jest produkowany z jajeczek ryb łososiowatych, czarny (uznawany za najlepszy i jednocześnie najdroższy) – jesiotrowatych, natomiast kawior złocisty pozyskuje się z jajeczek pstrągów.