Puszysty keks, pełen rodzynek i smakowitych bakalii lubimy jadać nie tylko na święta, więc przyda się dobry przepis, by urozmaicić niedzielne podwieczorki i różne rodzinne spotkania przy stole. Dorosłym keksy najlepiej smakują z filiżanką kawy (np. z odrobiną koniaku, likieru, adwokatu bądź rumu), a dzieciom – z kubkiem mleka, kawy zbożowej, herbaty z dżemem lub gorącego kakao. Nawet gdy keks podeschnie, można go pokroić na kawałki, posmarować masłem, zapiec kilka minut i podać w postaci słodkich grzanek z łyżeczką domowego dżemu, konfitury lub marmolady. Mamy rozmaite przepisy na keksy: od makowych i z bakaliami oraz kandyzowanymi owocami po orzechowe, królewskie i keksy drożdżowe z suszonymi owocami. Na liście wyróżnia się przepis na keks jogurtowo-owocowy, keks bananowy i keks z rumowym akcentem – a to zaledwie kilka pyszności, które warto skosztować z filiżanką ciepłego bądź zimnego napoju!