Dla smutnych, przeziębionych i w ogóle dla każdego – pyszne, orzeźwiające kiwi! Wśród domowych przepisów na potrawy z kiwi znajdziecie dekoracyjne, kolorowe desery, owocowe ciasta i torciki, sorbety, napoje i koktajle, naleśniki, rurki z kremem oraz pomysłowe lody na patyku z plasterków kiwi. Prócz tego kilka smakowitych, zielonych chłodników (owocowych lub warzywno-owocowych), a także dżem z kiwi i cukinii na zimę, makaron na mleku z kiwi na śniadanie oraz wątróbki drobiowe z kiwi na obiad ;) Smacznego!
Kiwi to kopalnia witamin i składników mineralnych. W 100 g tego owocu zawiera się prawie 59 mg witaminy C, 290 mg potasu, , a także a także kwas foliowy i miedź. W kiwi mamy również zeaksantynę i luteinę – odpowiadają za poprawne widzenie, chronią przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Kiwi jest stosowane w kosmetyce – można je znaleźć np. w peelingach do skóry, których celem jest złuszczanie naskórka i nawilżenie skóry.