Komunia to nie tylko ważny dzień dla dzieci, ale także ich rodziców, którzy z pewnością chcieliby uświetnić ten wyjątkowy dzień świętowaniem z całą rodziną. Jedną z części składowych tego celebrowania jest podanie wyjątkowo smacznych dań i deserów, przy których można rozmawiać godzinami! Choć niektórzy decydują się na organizowanie obiadu po komunii w lokalach, gdzie jedzenie jest dostarczane, nadal popularnym wyjściem jest organizowanie przyjęcia komunijnego w domu.
Organizując przyjęcie w domu, musisz zająć się wieloma sprawami, a stopień trudności całego przedsięwzięcia zależy od ilości spodziewanych gości. Przy większych przyjęciach (i mniejszych mieszkaniach) problemem może być już nawet samo usadzenie gości. Może się również okazać, że nie dysponujemy wystarczającą ilością zastawy stołowej. W tego typu sytuacjach warto zwrócić się o pomoc do bliskich – rodziny lub sąsiadów – którzy mogą pożyczyć nam dodatkowy stół czy talerze. Nie musimy na komunię kupować sprzętów, których później nie będziemy wykorzystywać.
Potrawy na pierwszą komunię powinny tworzyć wspaniałe menu, w którym znajdą się nie tylko sycące i rozgrzewające dania główne (np. krokiety, zapiekanki, wyjątkowa kaczka w sosie miodowo-lawendowym), ale również zupy (kremowe i gulaszowe) i desery (serniki, ciasto kokosowe, tort owocowy). Dania na pierwszą komunię podawaj w porcjach, które nie przytłoczą gości – muszą mieć siły na skosztowanie wyjątkowego menu w całości!
Warto, aby pierwszokomunijne dania główne nie były tymi powszednimi – zastanów się nad przepisem na polędwiczki ze śliwkami, filet z indyka w sosie żurawinowym czy roladki schabowe nadziewane białą kiełbasą i musztardą, posypane majerankiem. Niech pierwsza komunia twojego dziecka będzie niezapomniana także pod względem kulinarnym!