Do kanapek, naleśników, omletów, racuchów oraz przepysznych, fantazyjnych ciast i deserów – konfitury sprawdzają się na co dzień i na specjalne okazje. Zwykły budyń, domowe kluseczki czy kaszka manna podane z łyżeczką konfitur mogą zamienić się w całkiem eleganckie danie. Konfitury są idealne do dekoracji (do której warto wykorzystać zarówno całe owoce, jak i gęsty, konfiturowy syrop), można nimi przekładać biszkoptowe ciasta, nadziewać pączki, „francuzy” i drożdżowe bułeczki lub podać je po prostu z kruchymi ciasteczkami do herbaty. Zobaczcie, jakie potrawy z konfiturą można przygotować w domowej kuchni, a także jak samodzielnie zrobić pyszne konfitury z dojrzałych, letnich owoców, by zachować ich smak na dłużej.
Konfitura powstaje w wyniku gotowania całych owoców lub ich części w gęstym syropie cukrowym. Czasem zamiast syropu cukrowego stosuje się zagęszczony sok z winogron. Aby przygotować domowy syrop cukrowy do konfitury, należy zmieszać cukier z wodą, a następnie zagotować i odparować część wody, by mikstura zgęstniała. Kluczowym składnikiem konfitury są owoce, które dodaje się do syropu. Owoce na konfitury powinny być wysokiej jakości – dojrzałe, ale nie przejrzałe, bez uszkodzeń. W zależności od gatunku owoców należy je umyć, obrać, pokroić na kawałki. Przed dodaniem do syropu każde owoce należy osuszyć. Przygotowując konfitury, nie używamy żadnych dodatkowych środków konserwujących, wystarczy sam cukier, powinno być go jednak sporo. Standardowo na kilogram owoców zużywa się aż dwa kilogramy cukru.
Konfitury można przygotować z różnych owoców: śliwek, jabłek, pomarańczy, brzoskwini, gruszki, borówki itp. Można też stosować mieszanki owoców. Ostatnio jednak popularność zyskuje także konfitura z czerwonej cebuli. Nadaje się ona jako dodatek do różnego rodzaju mięs, świetnie pasuje także do burgerów i kanapek.