Krakersy to cienkie, wytrawne ciastka, charakteryzujące się dużą lekkością i chrupkością. Te klasyczne kształtem przypominają powszechnie znane herbatniki. Krakersy mają słony smak, przez co są idealną przekąską lub dodatkiem do piwa, wina czy serów. Niektóre odmiany ciastek zawierają dodatki smakowe takie jak np. ser, mieloną paprykę, zioła, suszone pomidory czy ziarna sezamu.
Najprostsze krakersy wytwarzane są z mąki pszennej, wody, odrobiny oleju, proszku do pieczenia, soli oraz wybranych przypraw. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinane są prostokąty, kółeczka lub małe kwadraciki. A dlaczego wszystkie krakersy mają dziurki? Otóż robi się je w cieście przed pieczeniem po to, by powstająca pod wpływem wysokiej temperatury para wodna nie unosiła powierzchni ciasta, lecz uszła otworkami. Dzięki temu krakersy po upieczeniu pozostają niesamowicie kruche i płaskie. Wszystkie krakersy, zarówno te przygotowane w domu, jak i kupione w sklepie, przechowujemy w zamkniętym naczyniu, by przez nabranie wilgoci nie utraciły swej chrupkości.
Nasypane do miseczki krakersy są nieodłącznym elementem większości imprez i spotkań z przyjaciółmi. Świetnie zastępują również pieczywo w niewielkich przekąskach. Nakładając na nie dobrze przyprawioną pastę z wędzonej makreli z dodatkiem tartego żółtego sera, keczupu, majonezu i świeżego koperku w kilka chwil przygotujemy znakomitą imprezową przekąskę. Chrupiące krakersy można także posmarować pastą z białego sera, tuńczyka, łososia czy miękkim pasztetem, a na nich ułożyć pokrojone w plastry dodatki (gotowane na twardo jajka, rzodkiewka, ogórki) tworząc kolorowe kanapki. Z pomocą tych ciasteczek w kilka chwil przygotujemy także oryginalną sałatkę na krakersach, pierś z indyka w cieście francuskim oraz pyszny krem dyniowy. Rozkruszone ciasteczka mogą także zastąpić bułkę tartą w tradycyjnych panierkach do mięs.
Choć krakersy zawierają sporo soli, dodaje się je także do różnorodnych słodkich ciast niewymagających pieczenia. Wystarczy przejrzeć zebrane przez nas przepisy, by poznać szerokie zastosowanie tych małych ciasteczek. W puszystym deserze Milky Way słone krakersy doskonale podkreślają karmelowy smak masy krówkowej. Warto też wypróbować niezwykle delikatne i wyrafinowane ciasto Rafaello, w którym krakersy przełożone śmietankową masą i otulone mnóstwem wiórków kokosowych nadają deserowi wyważonego smaku i subtelnej chrupkości.