Wiele wyśmienitych deserów i wypieków nie może się obyć bez puszystego kremu czekoladowego. Z jego dodatkiem w krótkim czasie przygotujemy wytworny tort orzechowo-kokosowy, w którym puszysty biszkopt o smaku orzechów włoskich oraz chrupiący blat z wiórek kokosowych są przełożone wyrazistą kakaową masą. Ta niezwykła kompozycja smaków zachwyci każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Świetnym pomysłem na popołudniowy deser jest czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką – ciasto biszkoptowe przełożone warstwą kremu czekoladowego oraz waniliowo-śmietankowego z dodatkiem słodkich brzoskwiń z puszki. Gotowe ciasto na koniec polewamy tężejącą polewą kakaową oraz posypujemy drobnymi wiórkami gorzkiej czekolady.
Gdy masz pod ręką czekoladową masę kajmakową oraz opakowanie budyniu, przygotuj wyśmienite ciasto o wdzięcznej nazwie „Marlenka czekoladowa”. Cienkie plastry kruchego ciasta przekładane są naprzemiennie masą czekoladową i budyniową, a cały wypiek pokrywa starta czekolada oraz drobno posiekane orzechy… po prostu niebo w gębie!
Aromatyczne kremy czekoladowe stanową ważny składnik wielu znakomitych deserów. Można z nimi przygotować takie słodkie pyszności jak rogaliki, croissanty z francuskiego ciasta, naleśniki czy delikatne placuszki kukurydziane. Wielbiciele gorzkiego kakao na pewno pokochają puszysty mus czekoladowy o głębokim, wyrazistym smaku i aksamitnej konsystencji. Zaskakującym smakołykiem, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu, jest deser chia z kremem czekoladowym i mlekiem kokosowym. Wszystkie te składniki scala aromatyczny kisiel owocowy, w którym unoszą się drobniutkie nasiona.
Chcesz zaskoczyć małych i dorosłych wielbicieli budyniu wyjątkową, słodką przekąską? Przygotuj im deser zebra waniliowo-czekoladowy, składający się z dwukolorowych kremowych warstw. Dla jeszcze lepszego efektu zebrę warto podawać w wysokich przezroczystych pucharkach, a wierzch oprószyć grubo startą białą i gorzką czekoladą.