Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Apetyczne, delikatne krewetki dodają naszym potrawom smaku i elegancji. Wyglądają bardzo dekoracyjnie w fantazyjnych sałatkowych kompozycjach z różnymi rodzajami sałat i kolorowymi warzywami. Dania z krewetek to cały wachlarz smaków i możliwości: można gotować z nich egzotyczne zupy, podawać je z grilla z dodatkiem sosów lub z patelni – z makaronem i warzywami. Świetnie łączą się z ryżem, ananasem, pomarańczami, a także z łososiem oraz innymi owocami morza. Świeże krewetki przyrządza się bardzo szybko i łatwo (trzeba usunąć z nich tylko ciemną niteczkę, czyli przewód pokarmowy), te mrożone trzeba wcześniej odmrozić w lodówce (najlepiej przełożyć je do miski i przykryć). Mamy nadzieję, że zebrane przez nas sprawdzone przepisy na krewetki zainspirują was do smakowitych, krewetkowych eksperymentów.
Krewetki mają delikatny smak i idealnie nadają się do wielu potraw. Smażone krewetki można podawać z grzankami z białego pieczywa, dodawać do licznych sałatek, szaszłyków czy dań z ryżem. Ale to nie koniec kulinarnych możliwości oferowanych przez krewetki. Warto wypróbować bardziej egzotyczne potrawy. Ponieważ krewetki są popularne w kuchni dalekowschodniej, znajdziemy dla nich wiele zastosowań w orientalnych potrawach. I tak na przykład przygotować możemy z krewetek farsz do pierożków wonton, które serwować możemy smażone lub gotowane na parze. Wykorzystamy je także do nadziewania sajgonek albo roladek spring rolls – oba dania przygotowuje się z papieru ryżowego, który łatwo już można dostać w polskich sklepach. Wreszcie krewetki to popularny składnik orientalnych zup, w których znajdują się obok kurczaka, trawy cytrynowej, grzybów mun i wielu innych dodatków. Możemy też użyć krewetek do przygotowania jednej z odmian japońskiego sushi. Pomysłów na dania z krewetek jest bardzo dużo i tylko od nas – i naszej kulinarnej odwagi – zależy, które wypróbujemy we własnej kuchni.