Każdy wielbiciel kuchni azjatyckiej doskonale zna sushi – niewielkie krążki, składające się głównie ze specjalnie przygotowanego ryżu, kawałków ryby i warzyw, otulonych cieniutką warstwą wodorostów nori. Pierwsze wzmianki o tej wyjątkowej japońskiej potrawie pochodzą z początków VIII w., a zestawienie świeżej ryby, ryżu oraz jarzyn do dzisiaj uznawane jest za jedno z najzdrowszych na świecie. Przygotowanie sushi w warunkach domowych wcale nie jest trudne, wystarczy mieć odpowiedni ryż, przyprawy, dodatki, nori oraz specjalną matę (np. bambusową) ułatwiającą równe zwijanie potrawy.
Kuchnia indyjska słynie z niezwykłych przypraw oraz dodatków nadających potrawom charakterystycznego smaku, aromatu i koloru. Pod nazwą „curry” kryje się przede wszystkim mieszanka przypraw (m.in. kolendra, kurkuma, imbir, kminek, chili), będąca bazą przepysznej potrawy o tej samej nazwie. Gęsty, pięknie pachnący sos o intensywnej barwie kryje w sobie różne składniki – mięso, ser czy warzywa, pokrojone w dość grube kawałki. Danie spożywane jest najczęściej z gotowanym ryżem lub płaskimi, gorącymi chlebkami naan.
Jednym z najpopularniejszych dań tajskich jest pad thai, przyrządzany na bazie makaronu, warzyw i podsmażonego mięsa. Różnorodne dodatki, stosowane według uznania, czynią tę potrawę jedyną w swoim rodzaju. Makaron wraz z pozostałymi składnikami zmieszany jest z wyrazistym sosem oraz krótko smażonymi na patelni warzywami, dzięki czemu pozostają przyjemnie chrupiące. Pad thai najwygodniej jeść pałeczkami, mieszając porcję z wybranymi dodatkami, np. imbirem, trawą cytrynową czy olejem sezamowym.
Chociaż ramen jest rodzajem bulionu, różni się znacznie od innych zup, a to dzięki przyprawom nadającym mu wyjątkowego, złożonego smaku. Chociaż ta popularna w kuchni azjatyckiej potrawa kojarzona jest głównie z Japonią, tak naprawdę pochodzi z Chin, a serwowana jest na wiele sposobów, w zależności od regionu. Istotny jest również sposób podawania zupy ramen – na szerokim, głębokim talerzu układane są liczne dodatki (ugotowane jajko, kawałki mięsa, makaron, posiekane w paski warzywa, zioła) i dopiero na końcu zalewane wrzącym bulionem. Różnorodność składników oraz niezwykły smak zupy tworzą potrawę jedyną w swoim rodzaju, której koniecznie trzeba spróbować.