Kuchnia francuska, choć kojarzy się głównie z żabimi udkami i ślimakami, tak naprawdę słynie z genialnych serów, win, bagietek, sufletów, tart oraz wyjątkowych pasztetów. Swoją różnorodność zawdzięcza regionom specjalizującym się w wytwarzaniu konkretnych produktów, np. Burgundia słynie z win, musztardy Dijon i ślimaków, Normandia z przegrzebków św. Jakuba oraz serów typu camembert, Bretania z cydrów i owoców morza, a słoneczna Prowansja z potraw rybnych i warzywnych z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół. Te odmienne tradycje regionalne mieszały się ze sobą przez stulecia, tworząc wyjątkowo aromatyczną, elegancką i smaczną kuchnię francuską, docenianą obecnie na całym świecie.
Kuchnia francuska dzieli się na tzw. kuchnię wyższą (haute cuisine), drogą, wyszukaną i bardzo elegancką, oraz kuchnię nową (nouvelle cuisine), opierającą się na lekkostrawnych i szybko przyrządzanych daniach, towarzyszących Francuzom na co dzień.
Na śniadanie Francuzi zazwyczaj delektują się jeszcze ciepłym pieczywem z dodatkiem dżemu lub masła, popijanymi gorącą kawą. Często zamaczają kawałki bagietki lub rogala w miseczce z odrobiną kawy albo słodkiej czekolady. Obiad to najczęściej obfite danie zwieńczone deserem oraz filiżanką gorącego napoju. Kolacja spożywana jest dość późno i zazwyczaj składa się z różnych potraw podawanych na ciepło. Z kolei najpopularniejszym deserem we Francji są delikatny crème brûlée, tarta jabłkowa, eklerki i chrupiące tarty owocowe.
Chociaż kuchnia francuska wielu osobom może się kojarzyć z egzotycznymi żabimi udkami lub ślimakami, to jednak sery, wina i chrupiące pieczywo są produktami kojarzonymi właśnie z tym pięknym krajem. Już sama myśl o cudownie chrupiącym kawałku bagietki czy słodkim rogaliku spożytym na śniadanie dodaje nam energii. A to przecież zaledwie początek niesamowitych smaków Francji… Warto zachwycić się lampką czerwonego wina, podanego do mięsnych dań, obficie doprawionych świeżymi ziołami lub kawałków wyśmienitych serów pleśniowych, docenianych na całym świecie. Trudno przejść obojętnie obok tak niesamowitych przepisów jak aromatyczna zupa cebulowa z serem, słynny na cały świat ratatuj warzywny, słodka tarta z karmelizowanymi gruszkami, rozpływający się w ustach crème brûlée czy chrupiąca bagietka z serem i łososiem. To przepisy, które naprawdę warto wypróbować, by poznać głębię niezwykłej kuchni francuskiej.