Tak naprawdę wielu z nas nawet nieświadomie praktykuje kuchnię fusion na co dzień. A dlaczego? Ponieważ pod tą oryginalnie brzmiącą nazwą kryje się sposób przyrządzania i podawania posiłków przygotowanych w wyniku łączenia tradycyjnych przepisów pochodzących z różnych kuchni regionalnych lub światowych, a także tych popularnych w innych epokach.
Uważa się, że początki kuchni fusion sięgają XIX-wiecznych Stanów Zjednoczonych, kiedy to doszło do zmieszania się wielu różnych kultur i tradycji kulinarnych z całego świata. W wyniku tego połączyły się nie tylko różnorodne smaki, lecz także sposoby przyrządzania i użycia poszczególnych produktów. Z biegiem czasu okazało się, że ten na pozór chaotyczny sposób tworzenia potraw jest niezwykle efektowny i smaczny, a ludzie na całym świecie pokochali nieprzewidywalną kuchnię fusion. Z czasem w jej ramach wytworzył się tzw. mash-up, czyli ekstrawagancki sposób połączenia różnych form w jedną, np. donut burger.
Świetnym przykładem fusion jest japońskie curry Chiang Mai będące połączeniem aż trzech kuchni azjatyckich (indyjskiej, tajskiej i japońskiej). Podobne zmieszane ze sobą smaki znajdują się w przepisie na makaron ze smażoną karkówką w kimchi, który wyróżnia się charakterystycznym kwaskowatym smakiem dzięki dodaniu sałatki z fermentowanych warzyw. Oryginalnym i bardzo smacznym połączeniem kuchni hiszpańskiej oraz włoskiej jest ravioli z chorizo, podane w gęstym sosie pomidorowym pełnym aromatycznych warzyw. Na pewno każdego zaskoczy także meksykańskie chili con carne z gorzką czekoladą, która doskonale wzmacnia smak i aromat mielonego mięsa oraz użytych w przepisie świeżych ziół.
Kuchnia fushion zachęca do eksperymentowania i łączenia pozornie niezwiązanych ze sobą smaków, więc może do popołudniowej kawy zamiast kawałka ciasta położymy sushi na słodko? Gotowany na mleku kokosowym ryż, niewielkich rozmiarów truskawki, kremowy serek philadelphia oraz cienka warstwa nori, a to wszystko owinięte plastrami wędzonego na zimno łososia… Ten nietuzinkowy deser pokocha każdy wielbiciel kuchni azjatyckiej i owoców sezonowych.