Na charakterystyczne smaki kuchni indyjskiej miało wpływ wiele czynników. Ten wielki kraj zamieszkują liczne narodowości, społeczności oraz wyznawcy wielu religii, co ma bezpośredni wpływ nie tylko na różnorodność potraw, lecz także na sposób ich serwowania czy spożywania. Podstawą tutejszej kuchni są przyprawy oraz mieszanki nadające daniom intensywnego koloru i smaku. Dominują w nich mielony imbir, kardamon, kolendra, kurkuma, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, kozieradka, szafran i wiele innych suszonych ziół, bez których dania indyjskie nie byłyby tak wyjątkowe.
Wiele indyjskich potraw przygotowuje się w tandoor – glinianym piecu w kształcie dzbana, opalanym drewnem lub węglem drzewnym, co zapewnia im zachowanie soczystości i charakterystycznego smaku. Temperatura we wnętrzu pieca osiąga nawet 480 st. C, co znacznie skraca czas przyrządzania poszczególnych dań. Aby mięso z pieca tandoor nie było wysuszone, wcześniej jest marynowane w jogurcie i mieszance przypraw. W tandoor wypieka się również popularne w Indiach pieczywo naan, będące idealnym dodatkiem do mięsnych czy warzywnych dań z gęstym sosem.
Curry należy do najbardziej znanych na świecie mieszanek przypraw. Bez niej kuchnia indyjska nie byłaby tak wyjątkowa i pełna egzotycznych smaków. Już szczypta proszku dodana do zupy czy mięs może zupełnie zmienić całą potrawę. Jest to także nazwa sposobu przyrządzania potraw, a danie na bazie gęstego sosu o wyrazistej barwie podbiło serca milionów ludzi na całym świecie. W zależności od składu użytych przypraw curry może mieć różne kolory – od złocistego, poprzez pomarańczowe, zielone, na intensywnie czerwonym kończąc. Warto przy tym pamiętać, że curry w proszku jest niezwykle wrażliwe na światło i wilgoć, dlatego warto je przechowywać z szczelnie zamkniętym, nieprzezroczystym pojemniku.
Mając tę niezwykłą mieszankę w swoim domu, w kilka chwil można przygotować na obiad pyszną zupę curry i kurczaka z mango, który doskonale smakuje z dodatkiem białego ryżu. Doskonałym deserem do indyjskiej uczty może być słodka sałatka curry podana z mango lassi – przepysznym koktajlem owocowo-jogurtowym, który wśród innych hinduskich przepisów nie ma sobie równych.