Największy wpływ na smaki kuchni meksykańskiej miały wydarzenia historyczne. Odkrycie Ameryki przez Krzysztofa Kolumba nie tylko przyniosło zgubę dla miejscowych mieszkańców, lecz także przyczyniło się do zmiany przyzwyczajeń kulinarnych. W obecnych czasach kuchnia meksykańska stanowi jedyną w swoim rodzaju mieszankę smaków tubylców z wyraźnym wpływem konkwistadorów, co czyni ją jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie.
Tutejsza kuchnia opiera się przede wszystkim na kukurydzy i fasoli, którym smak nadają ostre papryczki chili. Aby dania były bardziej sycące, dodaje się do nich również gotowany ryż, dostępne warzywa oraz niewielką ilość mięsa. Są to najprostsze i najważniejsze składniki wielu dań charakterystycznych dla Meksyku.
Bazą wielu potraw są tortille – cienkie placki różnej wielkości spożywane na różne sposoby. Po złożeniu idealnie nadają się do nabierana gęstego sosu, są również świetną przekąską po krótkim zapieczeniu z dodatkiem np. żółtego sera i kawałków wędliny. Jednak tortille stanowią bazę wielu znanych na całym świecie dań, np. chimichanga, burrito czy enchiladas. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i mało czasochłonne, stąd wielka popularność tych wyjątkowo smacznych potraw.
Niewielkie, pokrojone w trójkąty kawałki tortilli, zapieczone na chrupko i podawane pod kołderką z ciągnącego się sera to jedna z najbardziej popularnych przekąsek rodem ze słonecznego Meksyku. Można je spotkać w wielu miejscach i pod różnymi postaciami. W kinach i podczas domowych imprez chipsy z tortilli serwuje się z zielonym guacamole albo pikantną salsą. W restauracjach można się spotkać jeszcze z innymi dodatkami, np. pastą fasolową, śmietaną, ostrym jalapeno, a nawet kawałkami mięsa.
Taco należy do najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Podstawą przekąski jest niewielka, chrupiąca tortilla z mąki kukurydzianej wypełniona najczęściej mięsem wołowym, przyprawami i mieszanką świeżych warzyw. Charakterystycznym dodatkiem jest czerwona fasola i gotowana kukurydza, a ostrości i wyjątkowego smaku dodaje sos z wędzonych papryczek chipotles zmieszanych z odrobiną śmietany.