Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania i gotowania, który wywodzi się z terenów nad Morzem Śródziemnym. Dieta ta jest różnorodna, obfituje w dużą ilość ryb, owoców morza i ziół. Wzbogacona jest o różne odmiany oliwy z oliwek. Większość posiłków w tej diecie jest zdominowana przez warzywa i owoce. W kulturze śródziemnomorskiej ważne jest też celebrowanie posiłków w gronie najbliższych i rodziny. Kuchnia wywodzącą się z krajów nad Morzem Śródziemnym z pewnością przypadnie do gustu osobom ceniącym zdrowy tryb życia, lekkie posiłki oraz oczywiście pyszne smaki. Co ciekawe, w diecie śródziemnomorskiej mięso pojawia się sporadycznie – wówczas na stołach goszczą drób, królik czy jagnięcina. Niemal do każdego dania dodaje się oliwę z oliwek, która dostarcza do organizmu cennych kwasów omega-3. Dieta śródziemnomorska to przede wszystkim znakomite smaki i aromatyczne przyprawy!
Kuchnia śródziemnomorska obfituje w makarony z dodatkiem warzyw i owoców morza. Do najpopularniejszych dań można zaliczyć przede wszystkim spaghetti, cannelloni, pierożki tortellini czy makaron ratatouille. Jednak kulinarna podróż po krajach basenu Morza Śródziemnego nie kończy się na makaronach. Dieta śródziemnomorska to również wyrazista w smaku zupa gazpacho, wywodząca się z Hiszpanii, a także minestrone, czyli włoska zupa warzywna. Nie może zabraknąć oczywiście świeżych sałatek skropionych oliwą z oliwek, risotto czy słodkich deserów.