Tajlandia słynie z przepięknych plaż, zapierających dech w piersiach widoków oraz wspaniałej kuchni, nasyconej niezwykłymi przyprawami. Rosnące tutaj egzotyczne owoce i warzywa są podstawą diety mieszkańców tego wyjątkowego kraju. W większość tajskich potraw widać wyraźne wpływy kuchni chińskiej oraz indyjskiej. Do najbardziej charakterystycznych dodatków w daniach tajskich należy mleczko kokosowe, służące do zagęszczania oraz nadawania smaku potrawom. Zarówno do potraw mięsnych, jak i warzywnych często dodaje się także trawę cytrynową, galangal czy liście limonki. A które dania należą do najpopularniejszych w kuchni tajskiej?
Gotowany ryż i makaron stanową podstawę wielu potraw tajskich. Ryż często gotuje się z odrobiną mleka kokosowego, dzięki czemu nabiera delikatności i egzotycznego smaku. Dodaje się go do takich wyśmienitych potraw jak krewetki w sosie limonkowo-kokosowym, zielone curry z kurczakiem czy tajskiej zupy rybnej. Popularną potrawą w tym regionie jest także ryż smażony z krewetkami i mango. Dodanie takich oryginalnych przypraw jak pasta curry, olej kokosowy, sos rybny, kolendra i chili sprawi, że danie będzie niezwykle smaczne i aromatyczne. Krótko smażone mięso i warzywa podaje się także z makaronem w kształcie grubszych wstążeczek, a gotowe danie posypuje drobno posiekanymi ziołami, np. miętą czy kolendrą. Najbardziej znaną potrawą jest pad thai – makaron ryżowy smażony w sosie z kawałkami ryby, orzechami, cebulką i sokiem z limonki.
Ogromną popularnością w Tajlandii cieszą się sałatki yam, suto skrapiane typowymi dla tego miejsca sosami (sojowy, rybny, limonkowy). Z reguły nie zawierają tłuszczu, więc są lekkostrawne, a swój smak zawdzięczają głównie ostrym przyprawom. Yam przygotowywane są z różnych produktów od mięs (owoce morza, krewetki, kurczak), poprzez miejscowe warzywa, na owocach kończąc. W upalne dni mieszkańcy tego pięknego kraju chętnie sięgają po orzeźwiające sałatki na bazie kwaskowatych grejpfrutów i soczystych pomelo.