Wśród tradycyjnych wietnamskich potraw widać wyraźny wpływ innych kuchni azjatyckich, a zwłaszcza chińskiej i tajskiej. Nie bez znaczenia było też przejęcie od francuskich kolonizatorów różnych obyczajów, np. techniki sporządzania ciasta francuskiego czy wprowadzenie do przepisów europejskich produktów (masło, mleko, śmietana, kawa, szparagi, chleb). W wyniku burzliwej historii Wietnamu powstały tam oryginalne potrawy z charakterystycznymi dodatkami oraz przyprawami.
Podstawowym składnikiem większości dań jest ryż oraz różnego rodzaju makarony. Z tych produktów przygotowuje się zarówno potrawy typowo obiadowe, jak i słodkie desery. Ponadto kuchnia wietnamska obfituje w ryby, owoce morza, a także dania na bazie krótko smażonej wołowiny oraz kaczki. Większość potraw jest pełna świeżych, chrupiących warzyw oraz aromatycznych ziół.
Jedną z najpopularniejszych zup Wietnamu jest phở – rodzaj rosołu z makaronem, mięsem, kolendrą i cebulą. Charakterystycznego smaku nadają jej liczne przyprawy oraz sos rybny używany zamiast soli. Zupę podaje się podobnie jak japońską miso, czyli z pokrojonymi w paski surowymi lub blanszowanymi warzywami, jajkiem na twardo, papryczką chili, kiełkami i plasterkami limonki. Niezwykłym smakiem charakteryzuje się także zupa krewetkowa doprawiona m.in. imbirem i ostrą papryczką, doskonale komponującą się z grzybami shitake, makaronem ryżowym oraz dużymi krewetkami.
Najpopularniejszym daniem kuchni wietnamskiej są nem, w Polsce znane pod nazwą „sajgonki”, w których farsz warzywny lub mięsny zawija się w jadalny papier ryżowy i smaży na głębokim tłuszczu. Przepyszne, chrupiące sajgonki serwuje się z różnego typu dipami, doskonale podkreślającymi subtelny smak nadzienia. Potrawy kuchni wietnamskiej są doskonałym pomysłem na szybki i smaczny obiad bazujący głównie na świeżych warzywach. Gdy nie mamy ochoty spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, przygotujmy pyszny makaron słodko-kwaśny z warzywami i cienkimi paseczkami wołowiny albo aromatyczny smażony ryż z kurczakiem i mnóstwem ulubionych jarzyn z dodatkiem typowo azjatyckich przypraw i ziół.