W ostatnich latach wielką popularność zyskały wszelkiego rodzaju roladki, które są idealną przekąską podczas imprezy, przyjęcia, a nawet pikniku. Można je przyrządzić z tortilli, zawijając w nią surowe warzywa pokrojone w paski (ogórek, papryka, sałata, pomidor), kawałki pieczonej piersi drobiowej, ser żółty oraz odpowiednio dobrany sos, który doskonale scali wszystkie składniki. Zwiniętego wrapa tniemy na kilka części, tworząc w ten sposób niewielkie roladki. W podobny sposób przygotowuje się delikatne spring rollsy, jednak tutaj warzywa i mięso (np. wędzonego na zimno łososia) owijamy namoczonym w wodzie papierem ryżowym. Pyszne roladki w kilka chwil możemy przygotować również z podpieczonych plastrów cukinii, bakłażana lub sera żółtego.
Największym powodzeniem na imprezach zazwyczaj cieszą się przekąski niewielkich rozmiarów, które nie wymagają używania sztućców. Wśród nich prym wiodą wielokolorowe małe tartinki, przygotowane na różnorodnym pieczywie i z wieloma kolorowymi dodatkami. Podstawą kanapeczek są pasty, np. twarożkowa, rybna czy majonezowa, na których układa się wędlinę, sery oraz warzywa. Aby wielowarstwowe tartinki się nie rozpadały, warto je przekłuć drewnianą lub ozdobną wykałaczką.
Koreczki są prawdziwym hitem zarówno przyjęć organizowanych dla dzieci, jak i dorosłych. Można je przygotować w wielu różnorodnych wersjach np. włoskie (pomidorki cherry, mozzarella, bazylia, oliwki, pepperoni) albo klasyczne (ser żółty, marynowane pieczarki, papryka, szynka, ogórek konserwowy). Świetnym pomysłem są także koreczki mieszane z warzyw i owoców oraz z dodatkiem sera, np.: białe winogrono, rukola, połówka orzecha włoskiego, ser brie albo ser feta z zalewy, suszone pomidory w oleju, oliwki i kabanosy.
Na imprezie dla najmłodszych dzieci na pewno z zainteresowaniem sięgną po koreczki owocowe, które dla przyciągnięcia uwagi można wbić w połówkę arbuza, tworząc w ten sposób kolorowego, jadalnego jeża. Pomiędzy owocami na wykałaczkę można także nabić żelowe słodycze, miękką czekoladę lub bardzo gęsty budyń, pokrojony w grubą kostkę.