Nazwą limonki określa się owoc limy – tropikalnej rośliny cytrusowej spotykanej często w Azji i Ameryce Południowej. Te okrągłe owoce o zielonej lub żółtawozielonej skórce mają charakterystyczny aromat i kwaśny smak. W Polsce i w Europie limonki są mniej popularne niż cytryny, ponieważ ich cieńsza skórka słabiej chroni je przed grzybami, przez co świeżość limonki jest zdecydowanie krótsza niż cytryny. W Europie wykorzystuje się je głównie przy produkcji soków i napojów, ale kulinarne zastosowanie soku z limonki jest dużo szersze. Aromatyczny sok z limonki jest idealnym dodatkiem do przeróżnych potraw – od zup, sosów i dań mięsnych, przez wszelkiego rodzaju sałatki, po drinki, koktajle i desery. Doskonale pasuje do ryb, warzyw i owoców, można przyprawiać nim dania z dodatkiem serów, drobiu, anchois czy owoców morza.
Zebraliśmy sprawdzone przepisy z limonką, wśród których znajdziecie między innymi słodkie i wytrawne sałatki. Limonka nadaje się też świetnie do marynat, ponieważ pozwala zmiękczyć włókna mięsa. Dodawana jest też bezpośrednio do potraw z pieczonego drobiu czy smażonej wołowiny – to zastosowanie bardzo szeroko stosowane w kuchni orientalnej, gdzie dostęp do limonki jest szerszy. Warto jednak wypróbować je także w polskiej kuchni. Wyborny smak ma także sos limonkowy, z którym można podawać steki wołowe, ale nie tylko – sprawdzi się przy wielu smażonych i pieczonych mięsach. Sok z limonki poprawi też smak spring rollsów, a pastę z awokado uchroni przed utratą koloru.
Na deser proponujemy ciasta, babki, babeczki lub wyborne zimne serniki z udziałem limonki, a na upalne dni oraz gorące wieczory – kolorowe koktajle, napoje i drinki z dodatkiem soku limonkowego.