Łopatka wieprzowa to wdzięczne mięso, które można wykorzystać przy okazji wielu dań, takich jak tradycyjna pieczeń, ale i szaszłyki czy placki po góralsku. Nadaje się zarówno do pieczenia, jak i duszenia, można przyrządzać ją w formie kotletów czy roladek. Duszoną łopatkę wieprzową możemy podawać wraz z powstałym w czasie duszenia sosem, natomiast pieczona będzie idealnie komponowała się z ziemniakami i bukietem warzyw lub obok sezonowej sałatki.
Z łopatki wieprzowej możemy przygotować wyśmienity gulasz. Wystarczy dodać do pokrojonej w kostkę łopatki nieco warzyw, np. cebuli, papryki i pieczarek. Tak przygotowany gulasz możemy wykorzystać także do przygotowania przepysznych placków po węgiersku – wystarczy usmażyć chrupiące placki ziemniaczane, wyłożyć na nie gulasz i dodać śmietanę lub starty ser.
Łopatka wieprzowa wspaniale komponuje się z wieloma przyprawami, zwłaszcza z ziołami takimi jak rozmaryn, majeranek czy tymianek. Możesz też zestawiać ją z niektórymi owocami, na przykład pieczonymi jabłkami. Znajdziesz również wiele przepisów na łopatkę wieprzową w formie szaszłyków. Dzięki zawartości tłuszczu mięso nie wysycha podczas pieczenia, dlatego szaszłyki będą soczyste i pyszne. Nadadzą się idealnie do przygotowania na grillu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je także w domowym piekarniku.
Przed pieczeniem dobrze jest zamarynować łopatkę. Różnego rodzaju marynaty podkreślą jej smak, a dodatkowo sprawią, że mięso będzie miękkie i delikatniejsze. Powinna spędzić w marynacie kilka godzin, więc najlepiej pomyśleć o jej przygotowaniu już dzień wcześniej i pozwolić, by wraz z marynatą przeleżała w lodówce przez noc.
Mięso z łopatki wieprzowej nadaje się świetnie do bigosu oraz pasztetu. Możesz też przygotować pulled pork, czyli szarpane mięso – to doskonały składnik kanapek w amerykańskim stylu.