Masz ochotę na odrobinę orientu w kuchni? Zapraszamy na pyszne dania z makaronem po chińsku – zupy, sałatki i obiadowe kompozycje z różnymi rodzajami mięs i warzyw. Głównym składnikiem bohatera potraw, makaronu sojowego, jest fasola mung lub ziemniaki, a konkretnie otrzymywana z nich skrobia. Makaron sojowy ma postać długich, cieniutkich nitek, które po zalaniu wrzątkiem stają się przeźroczyste i nabierają delikatnego smaku. Makaron po chińsku przygotowuje się głównie w woku, czyli głębokiej patelni. Przydaje się do smażenia na głębokim tłuszczu i duszenia – dzięki pochyłym brzegom wok świetnie rozprowadza ciepło i pozwala na przyrządzanie potraw „w ruchu”. Jeżeli chcemy profesjonalnie przygotować danie z makaronem po chińsku, wok będzie niezastąpiony!
Makaronu sojowego nie trzeba gotować, można go za to usmażyć na gorącym oleju na patelni. Dzięki temu potrawy z makaronem sojowym są łatwe i szybkie do przygotowania – z większością z nich poradzą sobie nawet początkujący! A własnoręcznie przygotowane orientalne przysmaki będą miłą kulinarną niespodzianką i urozmaiceniem domowych posiłków. Makaron chiński doskonale komponuje się z kurczakiem, wołowiną, marchewką, tofu, szpinakiem, kapustą pekińską, selerem naciowym i orientalnymi przyprawami takimi jak imbir, sos sojowy, olej sezamowy, chili czy kolendra. Jednym ze składników dań z makaronem chińskim jest również mleko kokosowe, które nadaje potrawie odpowiedniej konsystencji. Doskonałą propozycją na obiad lub kolację jest tofu z pastą paprykową z makaronem chińskim. Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się, kiedy brakuje nam czasu, a mamy ochotę na znakomitą orientalną potrawę. Warto wypróbować także wyjątkowe przepisy na kapustę pekińską z selerem naciowym na sposób chiński i makaron sojowy biało-czerwony (z suszonymi pomidorami, szczypiorkiem, ziarnami słonecznika i sosem chili).