Makaron z kurczakiem to bardzo popularne połączenie. Dlaczego? Czy to przez to, że te dwa składniki świetnie się ze sobą komponują? Po części może tak, ale makaron z kurczakiem mają istotną wspólną cechę: są delikatne w smaku, przez co można – poprzez zastosowanie przypraw i dodatków – nadawać im nowe smaki. Wyobraźmy sobie sam makaron z kurczakiem – bez przypraw i dodatków. Dość jałowe połączenie, prawda? Ale jeśli dodamy do tego choćby odrobinę śmietany i szczyptę przyprawy curry? Od razu mamy proste, ale smaczne danie! W zależności od dodanych ziół i przypraw makaron z kurczakiem może być ostry lub łagodny, śmietanowy, ziołowy, czosnkowy, pomidorowy, orientalny… długo by wymieniać. I o to właśnie chodzi: makaron z kurczakiem nie potrzebuje wielu dodatków, ale praktycznie każdy może diametralnie zmienić smak tej potrawy. Poza tym w większości przypadków przygotowanie makaronu z kurczakiem zajmuje niewiele czasu i jest łatwe. Dlatego znajdziecie ogromną ilość przepisów na makaron z kurczakiem. Zachęcamy do ich przeglądania i wypróbowywania.
Możliwości jest bardzo dużo. W połączeniu z makaronem z kurczakiem świetnie sprawdzają się warzywa – na przykład brokuł, papryka, szpinak, kalafior. Doskonale pasują też grzyby, nie tylko pieczarki, ale np. kurki czy borowiki. Można też dodać suszone pomidory i oliwki, szparagi i wiele innych warzyw.
Co do sosu, tu makaron z kurczakiem jest równie pojemną kategorią. Bardzo popularne są gęste sosy śmietanowe, do których można dodać rozmaite zioła i przyprawy. W ten sposób uzyskuje się sos curry, paprykowy, ziołowy, czosnkowy – i rozmaite ich mieszanki. Oprócz tego makaron z kurczakiem może być serwowany z sosem pomidorowym, na bazie przecieru lub passaty, ale także świetnie sprawdzi się pesto, zarówno czerwone, jak i zielone.
Doskonałym dodatkiem do makaronu z kurczakiem jest także tarty żółty ser. To stwierdzenie nie wymaga żadnych wyjaśnień. ;)