Maliny – świeże i z soku – to wspaniały dodatek deserów, ale nie tylko. Dania z malinami mogą zawierać mięso lub być wegańskie. Maliny są jednak owocami nietrwałymi, bardzo szybko się psują, dlatego warto sięgnąć po nasze przepisy z malinami i przyrządzić z nich w sezonie letnim pyszne ciasta i desery, a co zostanie – przerobić od razu na malinowe soki i dżemy – czyli aromatyczne „lekarstwo na zimę”. Zarówno świeże maliny, jak i przetwory z tych owoców można wykorzystać do przyrządzenia różnorodnych potraw z malinami: słodkich domowych wypieków i deserów, a także jako dodatek do herbaty lub drinków, do kisieli, budyniów oraz naleśników i racuchów.
Maliny świetnie sprawdzają się w deserach. Nadają się doskonale jako element dekoracyjny i dodatek np. do lodów lub innych deserów w pucharkach. Poza tym dużym powodzeniem cieszą się wypieki z malinami. Przepisów na ciasta z tymi słodkimi owocami jest bardzo dużo i dotyczą kruchych ciast, rozmaitych rolad, biszkoptów, serników, ciast budyniowych czy z kremami. Maliny mogą znaleźć się na wierzchu ciasta – na przykład pod galaretką – ale też w całości w kremach. Znajdziesz też dużo przepisów na tarty z malinami. Jeszcze innym rodzajem deserów są różne serki (np. mascarpone) czy jogurty serwowane z malinami i innymi dodatkami. Możemy też przygotować kleiki z malinami np. na bazie kaszy manny. Opcji jest więc bardzo dużo, wiele zależy od ilości czasu, jaką dysponujemy. Pewne jest za to, że każdy znajdzie przepis na deser z malinami dla siebie.
Poza deserami maliny możemy wykorzystać także w daniach obiadowych. Mogą to być obiady na słodko – na przykład naleśniki albo pierogi z malinami – ale także dania przygotowywane na słono czy ostro, do których owoce te stanowią tylko dodatek wprowadzający słodki akcent. Doskonale sprawdza się sos z malin podawany do mięs. Mogą być one również bardzo atrakcyjnym dodatkiem do sałatek. Sprawdź nasze przepisy z malinami, by odkryć więcej niebanalnych zastosowań dla tych owoców.