Pod tą nazwą kryje się ponad 8 tysięcy gatunków mięczaków, do których również należą mule (omułki), ostrygi i przegrzebki. Małże charakteryzują się spłaszczonym ciałem okrytym dwuklapową muszlą. Wszystkie małże żyją wyłącznie w środowisku wodnym, ale można je spotkać zarówno w słodkich, jak i słonych wodach. Mają one ogromne znaczenie w ekosystemach wodnych, ponieważ są żywymi filtrami. Jedna niewielka małża potrafi przefiltrować ok. 2 litrów wody w ciągu godziny, dlatego też tak ważne jest kupowanie okazów pochodzących z czystych rejonów mórz, gdzie zanieczyszczenie nie pozostają w ciele tych małych mięczaków.
W polskich sklepach trudno trafić na świeże małże, dlatego też będąc w rejonie Adriatyku czy Morza Śródziemnego, warto wybrać się na targ rybny i przyrządzić z nich pyszne potrawy. A jak sprawdzić, czy małża jest żywa? Świeże skorupiaki mają szczelnie zamkniętą skorupkę. Jeżeli jest jednak lekko uchylona, warto uderzyć nią o stół. Jeśli się zamknie, oznacza to, że jest świeża, jeśli nie – należy ją wyrzucić, ponieważ na pewno się zepsuła. Z kolei wszystkie małże po ugotowaniu powinny się otworzyć – gdy jakaś wciąż pozostaje zamknięta, lepiej jej nie spożywać.
Małże najczęściej są przygotowywane w delikatnym, kremowym sosie, który ma za zadanie podkreślić ich charakterystyczny smak. Świetnie sprawdzi się sos warzywno-pomidorowy, winny, serowy, czosnkowy czy prowansalski. Gotowe skorupiaki podaje się na głębokim talerzu, w towarzystwie świeżego pieczywa lub chrupiących grzanek. Małże są fantastycznym dodatkiem do różnorodnych potraw z owocami morza. Na romantyczny wieczór warto przygotować pyszne spaghetti z mulami i pomidorkami koktajlowymi. Pachnąca czosnkiem i przyprawami potrawa smakuje wybornie w towarzystwie lampki ulubionego wina.
Z ugotowanych bądź podduszonych skorupiaków w kilka chwil można przygotować aromatyczne risotto szafranowe, zarówno smakujące, jak i prezentujące się niesamowicie. Gotowane małże często są także ważnym dodatkiem do egzotycznych sałatek, wyszukanych przekąsek i wyśmienitych zup. Dodanie kilku całych małż do pizzy z owocami morza sprawi, że potrawa będzie wyglądała jeszcze bardziej efektownie, a jej smak… po prostu niebo w gębie!