Soczyste, orzeźwiające mandarynki dodają potrawom słodyczy i aromatu. Idealnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju owocowych kompozycjach, choć można je z powodzeniem łączyć także ze śledziami, bukietem sałat, rzodkiewką, ogórkiem, czy szynką i zielonym groszkiem. Ich łagodny smak pasuje zarówno do majonezowych sosów, jak słodkich serników czy twarożków. Przepyszne w zestawieniu z drobiem - w fantazyjnych sałatkach lub w postaci mandarynkowych sosów do pieczonego lub smażonego mięsa. Wśród zebranych przez nas przepisów na dania z mandarynkami znajdziecie pomysły na różne okazje: na śniadaniową owsiankę, na cytrusowe naleśniki, zupy i mięsne obiady, na imprezowe sałatki oraz eleganckie desery z nutą mandarynki.
53 kcal/100 g
Mandarynki zawierają prowitaminę A, która zapobiega chorobom oczu, opóźnia proces starzenia się i poprawia stan skóry. Witamina C (27 mg/100 g) jako przeciwutleniacz hamuje rozwój wolnych rodników.
Chociaż wiadomo, że mandarynka pochodzi z Chin i była już znana w XIII wieku, nadal nie istnieje jedna słuszna teoria na temat powstania jej nazwy – hipotez jest kilka. Mandarynki mogą zawdzięczać swoją nazwę m.in. wyspie Mauritius.