Mango to egzotyczny odpowiednik naszego uniwersalnego jabłka, który dodaje się w kuchniach Ameryki Południowej do każdego rodzaju potraw. W naszym zbiorze przepisów na potrawy i desery z mango znajdziesz pomysły na zupy, słodkie koktajle z mango i innymi owocami, dania obiadowe i pikantne przystawki. Czy kiedykolwiek przyszłoby Ci na myśl podanie mango ze...śledziem albo grillowanym łososiem? Dojrzałe mango to świetny składnik owocowych sałatek (ale również sałatek z krewetkami i majonezem!), słodkich serników, pulchnych racuszków czy pieczonych mięs (na przykład filetów z kaczki z mango). Palce lizać!
65 kcal/100 g
Mango jest nazywane owocem młodości ze względu na składniki odżywcze, które dbają o urodę i dobrą kondycję organizmu. 100 g mango zawiera 27,7 mg witaminy C. Ten owoc to również źródło kwasu foliowego i betakarotenu. Dzięki zawartości potasu (156 mg/100 g) mango może wspierać ukłąd krążenia.
Mango pojawiło się w Europie dzięki portugalskim żeglarzom, którzy wyprawiali się na Daleki Wschód w XVI wieku. W Indiach jest boskim symbolem.