Kasza manna, zwana też grysikiem, to drobnoziarnista kasza, którą otrzymuje się podczas mielenia pszenicy na mąkę. Na sklepowych półkach znajdziemy ją w dwóch rodzajach, jako kaszę mannę i kaszę mannę błyskawiczną (preparowaną). Błyskawiczna kasza manna w czasie produkcji podlega wstępnej obróbce termicznej. W efekcie preparowana kasza manna gotuje się szybciej niż jej „surowa” odpowiedniczka.
Oprócz tradycyjnej kaszy manny od jakiegoś czasu w wybranych sklepach można znaleźć także kaszę mannę razową i orkiszową.
Kasza manna jest lekkostrawna, dlatego często podaje się ją małym dzieciom, często służy też do zagęszczania podawanego im mleka. Stosowana bywa też przy dietach leczniczych u osób z wrażliwym układem pokarmowym.
Manna jest bardzo łagodna w smaku. Ugotowana manna może być podawana samodzielnie, często serwowana bywa wtedy z sokiem owocowym. Poza tym z udziałem manny przyrządza się różnego rodzaju kleiki, musy, zupy i kisiele mleczne.
Jednak niepozorna kasza manna ma zaskakująco szerokie zastosowanie kulinarne. Ponieważ może wchłonąć dużo wody, stosowana bywa jako środek zagęszczający przy przygotowywaniu klusek, kotletów, pasztetów, zup, a także przy wypiekach – ciastach i słodkich masach.