O maślakach mówi się, że są jednym z najsmaczniejszych gatunków grzybów – w dodatku uniwersalnym w kuchni. Doskonale smakują smażone, duszone czy marynowane, a mogą także wzbogacić smak zupy grzybowej, nie tylko od święta. Z dodatkiem maślaków możesz przyrządzić np. sakiewki schabowe, pieczoną pierś indyka w gęstym sosie grzybowym, jajecznicę na śniadanie czy domową pizzę na kolację. Wszystkie te przepisy na dania z maślakami znajdziesz w naszym zbiorze najlepszych kulinarnych pomysłów na grzyby!
Chociaż maślaki nie prezentują się tak ładnie jak borowiki czy podgrzybki, to stanowią znakomity dodatek do wielu potraw. Maślaki to grzyby, które są delikatne w smaku i można z nich stworzyć znakomite dania. Grzyby te często wzbudzają obawy ze względu na swój kleisty kapelusz i rurkowy spód. Nie jest to typowe dla klasycznych grzybów jadalnych, więc nie każdy wie, że można je jeść. Jednak maślaki należą do jednych z najlepszych grzybów, dlatego warto od czasu do czasu wykorzystywać je w różnych przepisach i odkrywać nowe smaki.
Maślaki w marynowanej formie sprawdzają się zarówno jako świetna imprezowa przekąska, jak i dodatek do sosów, mięs czy do wykwintnej jajecznicy. Grzyby sprawdzą się również w przygotowywaniu świątecznych dań. Bigos czy pierogi z grzybami będą smakować równie dobrze z maślakami jak z podgrzybkami. Maślaki doskonale sprawdzą się również po usmażeniu. Można je traktować zarówno jako dodatek, jak i pełnoprawną potrawę.