Maślankę warto wprowadzić na stałe do rodzinnej diety, wykorzystując różnorodne przepisy na dania z maślanką.
Znajdziecie wśród nich nie tylko całą gamę pomysłów na maślankowe koktajle z dodatkiem swojskich i egzotycznych owoców, lecz także przepisy na chleby i bułeczki maślane, naleśniki z maślanką, ciasto na pizzę, zapiekankę oraz smakowite ciasta na maślance. Lekkostrawną i niskokaloryczną maślankę z powodzeniem możemy także zastąpić śmietanę w niektórych daniach – na przykład w żurku czy w jarzynowej zupie i dań obiadowych, które możesz podawać np. z sadzonym jajkiem czy smażoną kiełbasą.
A młode ziemniaczki, podane z wody z masłem i koperkiem oraz kubkiem maślanki to jedno z najprostszych dań!
40 kcal/100 g
Maślanka jest bogata w wapń, zawiera witaminy z grupy B oraz probiotyczne bakterie. Ma dobroczynny wpływ na mikroflorę jelitową, polecana dla osób chcących uzupełnić w swojej diecie wapń, poprawia odporność. Producenci maślanek wzbogacają ich smak owocami lub czekoladą – warto wtedy zwrócić baczniejszą uwagę na skład, w którym może wzrosnąć np. ilość cukrów, dlatego diabetykom poleca się spożywanie naturalnej maślanki.
Na maślance możesz przygotować chłodnik – owocowy lub warzywny, idealny zwłaszcza latem, kiedy nie masz ochoty na gorące posiłki.