Masło jest rodzajem tłuszczu jadalnego, otrzymywanego najczęściej ze śmietany mleka krowiego. To świeże, bez żadnych dodatków, jest jędrne, jasnożółte i cudownie pachnące. Stanowi nie tylko wyśmienite smarowidło do wszelkiego rodzaju pieczywa, ale także jest bardzo ważnym dodatkiem w wielu potrawach, od słodkich wypieków, poprzez mięsne dania główne, przystawki i potrawy warzywne, na sosach i zupach kończąc.
Świeże masło można łączyć z rozmaitymi dodatkami (czosnkiem, ziołami, przyprawami, chrzanem itp.), tworząc w ten sposób całą gamę różnorodnych aromatycznych masełek. Można je wykorzystać do smarowania kanapek lub przyprawić nimi pieczone ziemniaczki, sosy oraz wiele wytrawnych potraw. Aromatyczne masełka idealnie nadają się do duszenia i pieczenia, przekazując potrawom wyśmienity aromat i dodając im niepowtarzalnego smaku.
Masło czosnkowe jest świetnym dodatkiem do smażonego mięsa, chroniąc je przed utratą wilgoci. Plasterek masła położony na jeszcze gorącym smażonym steku wołowym lub łososiu doskonale podkreśli smak i aromat potrawy. Bez aromatycznego masła nie obejdzie się także pstrąg z pietruszką z piekarnika. Odrobina tego wyśmienitego tłuszczu, zmieszana z natką oraz sokiem z cytryny, jest idealnym farszem do ryby zapiekanej w folii, nadając pstrągowi niepowtarzalnego aromatu i kremowej konsystencji.
Klarowane masło można podgrzewać do znacznie wyższej temperatury niż zwykłe, dlatego też jest stosowane głównie do smażenia różnego rodzaju mięs oraz warzyw. Jest także niezbędnym składnikiem znanego niemal na całym świecie kremowego sosu holenderskiego, słynącego z subtelnego smaku oraz złocistej barwy. Łosoś lub zielone szparagi w sosie holenderskim to eleganckie potrawy z masłem, wprost idealne na niedzielny obiad lub świąteczną ucztę.
Jeśli chcesz, by twoje naleśniki miały piękny złocisty kolor i niesamowity zapach, usmaż je na odrobinie masła. Przygotowując ciasta bez pieczenia, np. serniczki na zimno z truskawkami albo kremowy torcik morelowy – użyj do nich wysokoprocentowego masła, dzięki czemu masy będą kremowe i delikatne. Takie samo masło dodaj do kruchego ciasta, przez co będzie jeszcze bardziej chrupkie, złociste i aromatyczne. Z jego dodatkiem przygotujesz też takie niesamowite desery, jak kulki Rafaello, chrupiące rurki z kremem waniliowym czy słodziutkie domowe krówki.