Choć może wydawać się to dziwne, melon jest gatunkiem ogórka. Ma jadalne owoce, dziko rośnie w Afryce, Azji i Australii, ale uprawiany jest praktycznie na całym wiecie. Wyróżniamy kilka jego rodzajów, które różnią się zarówno pod względem wielkości i wyglądu, jak i smaku. Do najpopularniejszych odmian melona należą kantalupy (melon cukrowy), melony siatkowe (inaczej melon Galia), melony kasaba oraz zimowe. Nigdy się nie nudzi, bo jego kremowy, delikatny miąższ doskonale smakuje zarówno w daniach ostrych, słodkich, jak i grillowanych, a także w postaci marynat, zup lub dżemów. Można go łączyć z mięsem i rozmaitymi warzywami, podawać w postaci przekąsek z serami pleśniowymi czy dojrzewającą szynką, komponować z sałatą albo sezonowymi owocami. Wśród naszych przepisów z melonem znajdziesz również pomysły na melona z krewetkami, pstrągiem, bekonem czy grillowanym kurczakiem. Dania z melonem są tak różnorodne, że przed tobą prawdziwy kalejdoskop wyborów!
Melon ma wiele różnych zastosowań, jednak wśród przepisów najwięcej znajdziemy sałatek. Owoc ten pojawiać się w sałatkach owocowych, ale także w przepisach wytrawnych znajdzie swoje zastosowanie. Wypróbujcie na przykład sałatkę z grillowanym kurczakiem i melonem. Świetnie łączy się także z mozzarellą. To połączenie też sprawdza się w sałatkach – np. sałatce z melonem, mozzarellą i rukolą – ale może pojawić się też z bardziej zaskakującym wydaniu, np. chłodniku ogórkowym z kulami melona i mozzarelli. Może być też składnikiem innych zup, zwłaszcza tych podawanych na chłodno (gazpacho de melon, słodki chłodnik z melona), a także rozmaitych napojów i koktajli (np. napój z melona). Sprawdza się także jako dodatek do deserów, zwłaszcza lodów.