Niskokaloryczne, białe mięso mintaja jest delikatne i smaczne. Zawiera niewiele tłuszczów (głównie omega-3), a przy tym sporą ilość wartościowego białka oraz witaminy i składniki mineralne. Ze świeżych lub mrożonych filetów tej smacznej ryby, pochodzącej z północnych wód Pacyfiku, można przyrządzić różnorodne potrawy. Z mintaja zrobimy nie tylko smażoną w panierce „rybkę na obiad”, lecz także zapiekanki oraz rybne kotleciki czy pulpety. Delikatne mięso mintaja znakomicie komponuje się z duszonymi warzywami, cytryną czy aromatycznymi ziołami; można podawać je z ryżem, ziemniakami lub makaronem, a także na zimno – na przykład w sałatce czy do kanapek, z bukietem ulubionych warzyw oraz kremowym Majonezem Omega 3:6 WINIARY, który jest idealnym dodatkiem do chudego mięsa mintaja.
70 kcal/100g
Mintaj to ryba, której mięso - ze względu na niewielkie ilości tłuszczu - jest niskokaloryczne. Ten gatunek ryby jest także bogaty w cenne białko oraz selen. Inną zaletą mintaja jest relatywnie niska zawartość rtęci.
Wartości odżywcze mintaja zależą od sposobu jego przyrządzenia. Warto więc unikać smażenia ryby, które znacznie zwiększa jej kaloryczność i ilość tłuszczów nasyconych zawartych w całej potrawie.