Puszysty mus owocowy to świetny pomysł na orzeźwiający, lekki deser dla małych i dużych smakoszy słodkości – nie tylko na podwieczorek. Domowy mus owocowy można przyrządzić zarówno na zimno, jak i na ciepło, choć w obu tych przypadkach sposób jego uzyskania będzie nieco inny. Mus owocowy na zimo uzyskamy, przecierając lub miksując owoce z cukrem. Natomiast mus na gorąco przyrządzimy, gotując owoce z różnymi dodatkami, np. kaszą manną.
Musy owocowe można łączyć z galaretkami oraz bitą śmietaną, zapiekać (np. mus jabłkowy) lub podawać schłodzone, z dodatkiem biszkoptów, herbatników czy kruchych ciasteczek. Warto zadbać nie tylko o smak musów owocowych, ale również sposób ich prezentowania. Wyglądają one bardzo elegancko ze smakowitymi dekoracjami, serwowane warstwowo ze świeżymi owocami i śmietaną w przezroczystych naczyniach. Takie wyborne desery możemy przyrządzać przez cały rok, wykorzystując owoce świeże lub mrożone oraz dostępne w każdym sezonie cytrusy (pomarańcze, banany).
Pamiętaj – jeżeli znudzą ci się musy owocowe, zawsze możesz spróbować naszych przepisów na musy na sposób wytrawny!