Są szybkie w przygotowaniu i pyszne. Co więcej, mają wiele wariantów smakowych. Sprawdź, jakie naleśniki, pancakes, a może crêpes warto przyrządzić!
W tej wersji ciasto nie zawiera cukru. Popularne są m.in. naleśniki meksykańskie, w których bazę farszu stanowi mielone mięso wieprzowe lub wołowe. Oprócz tego potrzebujesz do ich przygotowania czerwonej fasoli, kukurydzy oraz koncentratu bądź przecieru z pomidorów. Przydadzą się również przyprawy do smaku. A może wolisz crêpes, faszerowane kawałkami kurczaka z serem żółtym i warzywami?
Oczywiście naleśniki wytrawne mogą być przyrządzone bez mięsa. Do skomponowania farszu warto użyć wówczas szpinaku, czosnku i sera feta. Całość serwuje się z sosem serowym. Inna opcja to połączenie pieczarki-żółty ser. Niektórzy lubią przepisy na słone naleśniki z dynią. Ta ostatnia potrawa jest popularna zwłaszcza w sezonie jesiennym.
Uwielbiane przez wielu, przygotowywane na śniadanie, obiad, a także na kolację. Jakie dodatki wybierać, gdy przyrządzasz naleśniki na słodko? Świetnym pomysłem są zawsze owoce: truskawki, banany, jabłka z cynamonem, maliny z mascarpone.
Wspaniale smakują również pancakes z dżemem, miodem albo syropem klonowym. Niektórzy dodają do placków kajmak bądź krem czekoladowy. Warto pamiętać także o twarożku. Można go wzbogacić wiórkami kokosowymi, miętą lub innymi dodatkami.
Przede wszystkim trzeba zadbać o to, by ciasto nie było grudkowate. Dobrze jest schłodzić je w lodówce, zanim zacznie się smażyć. To z kolei najlepiej robić na patelni o grubym dnie. Opłaca się dokładnie nasmarować jej powierzchnię olejem. Zdecyduj, czy wolisz cienkie naleśniki francuskie, czy też grube, amerykańskie pancakes. Te ostatnie wymagają dodatku sody oczyszczonej i maślanki, dzięki czemu powstaje bardziej gęste ciasto. Sprawdź zatem nasze przepisy na naleśniki i wybierz swój ulubiony wariant!